×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Yngwie J. Malmsteen - Spellbound (2012, Dionysosrising) 

Megjelent: 2012. december 18. kedd 18:05
Szerző: Dionysosrising
    Lemezismertetők 

Megjött a Mikulás! Meghozta az új Malmsteen lemezt. December 5-én jelent meg és úgy látszik, rossz kisfiú voltam, mert mintha virgáccsal csapkodnák a dobhártyámat. Olyan a lemez, mintha csak én magam csináltam volna! Dobgépbe álmodott ritmusképletek az izomból oda...szott pergő és dübörgő kétlábdobos power metál alapok helyett, midiben programozott szintifutamok a valaha Jens Johansson vagy Mats Olausson által eljátszott kíséretek és szólók kiváltására és jaj, Uram: saját énekhang, hogy ne kelljen megfizetni holmi Jeff Scott Sotokat, Mark Boalsokat, Joe Lynn Turnereket, Göran Edmanokat, Mike Vescerákat, Mats Leveneket, Doogie White-okat vagy éppen Ripper Owenseket, akik ki tudták énekelni a Mester által megálmodott neoklasszikus melódiákat.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Mindehhez párosul az a - szintén saját kezűleg előállított - kappanhangú keverés, amely a 2000 utáni lemezeket jellemezte, s amely miatt már a Doogie White-os lemezeket (Attack! és Unleash The Fury) is csak nehezen tudtam meghallgatni, a Ripperes albumkat (Perpetual Flame és Relentless) meg már egyenesen élvezhetetlennek tartottam. Tényleg, hogy van az, hogy a 2000-es War To End All Wars óta eltelt 12 évben Malmsteen nem megtanulta a stúdióbeli keverés művészetét, hanem lemezről lemezre egyre borzalmasabb hangzást sikerült kikísérleteznie?

Azt mondják, a lejtőn nincs megállás. Először csak az Anders Johansson, Cozy Powell kaliberű dobosokat cserélte le névtelen (értsd: ócsó) ütősökre, bár erre még mondhatjuk, hogy új tehetségeket igyekezett felfedezni (és végülis Patrick Johanssonról ki is derült, hogy nem is olyan kutyaütő), később az állandó billentyűst pótolta előbb Derek Sherinian-nel, aki bár nagy név, de arra számítani lehetett, hogy nem lehet számítani rá (mármint hosszú távon, és főleg élő fellépéseken), később újabb névtelen (értsd: mégócsóbb) billentyűsöket alkalmazott, míg végül midi alapokra helyezte a szintikíséretet (ennél nincs ócsóbb!). Legutolsó lépésként az énekest is leépítette, és úgy döntött, a mai lemezeladási adatok mellett elég az is, ha maga felénekli a dalokat. Nos, talán ennek a tendenciának köszönhetőek azok a fránya eladási adatok!

Hogy valami jót is mondjak az albumról: legalább kevés énekes nóta van rajta. Kicsit a klasszikus első lemezre emlékeztet, ahol Jeff Scott Soto csupán 2 nótában villanthatta meg tehetségét. Sajnos a szerzemények is egyre inkább önismétlések, így elég gyakran hallani vissza a Far Beyond The Sun, vagy a Trilogy Suite egy-egy motívumát (sőt az előző Relentless lemezen még az Icarus' Dream Suite vezérfonalának számító Albinoni feldolgozást is elsütötte újfent). A Turbo Amadeus is ismerős volt valahonnan (elővettem az annak idején rongyosra hallgatott Magnum Opus albumot, s mit ad a Gitáristen: az Overture 1622 alaptémája ugyanez volt), azt hittem, bővebben kibontja ezúttal, de meghagyta a rá következő From A Thousand Cuts intrójaként. Így viszont nem volt semmi értelme előkaparni ezt a régi dallamtöredéket. Vagy már szenilis is kezd lenni a Mester és újra megírja az egyszer már megírt dalokat?

A lemez legérdekesebb pillanatai a két blues, ami megbontja a neoklasszikus futamok egysíkúságát, az egyik (Let Sleeping Dogs Lie) ráadásul a lemez legjobban sikerült énekes produkciója. Én ennek ítélem a "lemez csúcspontja" kitüntető címet. Már a G3 koncerten is hallhattuk Malmsteent, amint Hendrixet énekelt, ez a stílus jobban áll az ő karcos hangjának, mint a power dallamok. Így aztán a másik 2 "neminstru" szerzeményt (Repent, Poisoned Mind) borítsa jótékony feledés homálya.

Az időről időre visszaköszönő régi témák ellenére azt mondanám, a Mester ismét remekművet alkotott, ha nem kísérné végig az albumot az a sistergős hang, mintha 128 kbps-os mp3-ban készítette volna el a felvételt, aztán azt átmásolta volna egy kazettára, és azt küldte volna el masterként a lemezgyárba. Így viszont megintcsak gyenge fércmű lett belőle, amire ráfért volna egy Chris Tsangarides (Vescerás, Levenes albumok), vagy Lester Claypool (Sotos lemezek) hangmérnöki keze munkája. Az alábbi egyveleget maga Malmsteen tette fel a Youtube-ra, így nem mondhatjátok, hogy az én készülékemben van a hiba... A borító a szokásos, Malmsteen és az ő gitárja a középpontban, csak azt a Rising Force kitételt nem értem, ha egyszer kirúgta a teljes zenekarát és egyedül vette fel az egész albumot.
Track lista:

01. Spellbound - 04:29
02. High Compression Figure - 03:20
03. Let's Sleeping Dog Lie - 04:40
04. Repent - 03:15
05. Majestic 12 Suite 1,2 & 3 - 09:02
06. Electric Duet - 01:34
07. Nasca Lines - 02:56
08. Poisoned Mind - 03:04
09. God Of War - 07:20
10. Iron Blues - 03:26
11. Turbo Amadeus - 01:13
12. From A Thousand Cuts - 03:24
13. Requiem For The Lost - 06:17

Közreműködő zenész:

Yngwie J. Malmsteen - gitár, basszusgitár, ének

Lemezei:

1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire & Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration (feldolgozás album)
1997 - Facing the Animal
1999 - Alchemy
2000 - War to End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash the Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love (-2-)
2010 - Relentless (-2-)
2012 - Spellbound (-2-)

1985 - Rising Force Live '85 - Video, VHS
1988 - Heaven Tonight - EP
1989 - Live In Leningrad: Trial by Fire - Video, VHS, Live Album
1991 - The Yngwie Malmsteen Collection - válogatás
1992 - Yngwie Malmsteen Collection - Video, VHS
1993 - Leo Fender Benefit Live - Video, VHS
1994 - Live At Budokan - Video, VHS
1994 - I Can't Wait - EP
1994 - Power and Glory - EP
1998 - Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E flat minor Opus1
1998 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - Video, VHS, Live album
2000 - Yngwie Malmsteen LIVE!! - DVD
2000 - Best of Yngwie Malmsteen: 1990-1999 - válogatás, 2000
2000 - Yngwie Malmsteen Video Clips - Video, VHS,
2001 - Anthology: 1994-1999 - válogatás
2001 - Yngwie Malmsteen Archives - Boxed set
2002 - Concerto Suite Live with Japan Philharmonic - DVD
2002 - The Genesis - rare válogatás, korai kiadatlan dalokból
2004 - Instrumental Best Album - válogatás
2004 - G3 - Live In Denver - DVD
2004 - G3 Live: Rockin' In The Free World (-2-) - Split album
2005 - Concerto Suite for Guitar and Orchestra - DVD
2005 - The Millennium Collection: The Best of Yngwie Malmsteen - válogatás
2006 - Far Beyond the Sun - DVD
2009 - Live Animal - Video
2009 - Live in Korea - Video
2009 - High Impact - válogatás
2010 - Raw Live - Video
2014 - Spellbound Live in Tampa - Live album

Kiadó:
Rising Force
Honlap:
www.yngwiemalmsteen.com
facebook.com/pages/Official-Yngwie-Malmsteen
CsiGabiGa, dionysosrising.blog.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között: