×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Motörhead - Ace of Spades (1980) 

Megjelent: 2011. március 31. csütörtök 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Kötelező, hogy mindenkinek legyen kedvenc Motörhead lemeze! A csapat olyan nagy hatással volt a rockzenére, hogy egyszerűen nem lehet megkerülni, ha valaki mondjuk a nagy amerikai thrash hullám történetében akar kutatni, akkor fő hatásként őket jelölik meg a zenészek, Hetfield és társai... és így elkerülhetetlen, hogy mi is kedvencet válasszunk a Motörhead hosszú és máig töretlen pályafutásából! Ráadásul idehaza azért is elkerülhetetlen a Motörhead munkásságának beható ismerete, mert 1984-óta rendszeresen adnak koncertet hazánkban, ha jól számolom, akkor már a tizedik alkalommal lépnek fel hazánkban a 2011-es Sziget-es koncerten! Ráadásul a The Wörld is Yours című legutóbbi albumuk is egészen rendkívülire sikeredett...

Én az 1980. november 08-án megjelent, eredetileg csupán 36 és fél perces Ace of Spades albumukat szeretem a legjobban. A Lemmy, Fast Eddie és Philthy Animal, vagyis a legklasszikusabb felállású trió ezzel az albummal lett igazán sikeres, pedig Vic Maile producerrel csupán egy hónap és pár nap alatt vették fel (1980. augusztus 04-től szeptember 15-ig dolgoztak rajta) a rickmansworthi (Anglia) Jackson's stúdióban. A gyors munka nem vezetett minőségi problémához, a végeredménye a zenekar és az egész heavy metal műfaj egyik legfontosabb lemeze lett!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Nézzünk előzetesnek egy ki történelmet: A zenekart eredetileg Bastards néven alapította Ian "Lemmy" Kilmister, a Hawkwind egykori basszusgitárosa. A trió felállású Motörhead (Lemmy - basszusgitár/ének, Larry Wallis - gitár, Lucas Fox - dobok) első koncertjét 1975. július 20-án adta a londoni Roundhouse-ban. Még az alapítás évében (az On Parole album felvételei közben) csatlakozott hozzájuk Phil "Philthy Animal" Taylor dobos és az együttes ugyanezen évben változtatta nevét Motörhead-re, amelyben egy úgynevezett Heavy Metal umlaut szerepel. Az umlaut Lemmy Kilmister ötlete volt; elmondása szerint azt szerette volna elérni, hogy gonosznak nézzen ki az együttes neve.

A zenekarhoz 1976-ban csatlakozott "Fast" Eddie Clarke gitáros és ezzel a klaszikus felállás is kialakult. Első albumuk 1977-ben jelent meg, de a korszak kemény rock zenekaraihoz képest is nyers muzsikájuk eleinte mérsékelt sikert aratott. A bemutatkozó album borítóján szerepelt első ízben a Motörhead jelképének számító, vicsorgó, agyaras koponya, Snaggletooth (magyarul: Csorbafog). A borítógrafikát Joe Petagno készítette, aki a későbbi Motörhead albumokon számtalan formában festette meg a figurát.

Bár az egyaránt 1979-es kiadású Overkill és Bomber című lemezek növekvő népszerűséget jeleztek, az igazi áttörést mégis az 1980-ban megjelent negyedik, Ace of Spades című album hozta meg számukra. A következő évben kiadott első Motörhead koncertalbum, a No Sleep ’til Hammersmith pedig már az eladási listák csúcsára repítette őket Angliában. A zenekart azóta is a tágabb értelemben vett rock 'n' roll életérzés legvadabb, legnyersebb, leghangosabb, de ezzel együtt egyik legalapvetőbb képviselőjeként tartják számon...

A Motörhead az előző két album (Overkill és Bomber, mindkettő 1979) sikerétől feltüzelve látott neki a negyedik nagylemez felvételeinek. A lemez producere Vic Maile volt és igazi klasszikus született. A 36 perces játékidőt 12 keményen riffelő, sallangoktól mentes, heavy metal dal tölti ki, melyek lefektették a thrash metal stílus alapjait.

A címadó Ace of Spades szövege szerencsejáték-hasonlatokra épül. A Jailbait dal címe az amerikai szlengben olyan lányt jelent, akivel a szexuális együttlét börtönt von maga után, a lány túlságosan fiatal kora miatt. A (We Are) The Road Crew a zenekart a koncerteken segítő csapat előtt tiszteleg. A dal gitárszólóját Eddie Clarke a felvevő helyiség diványán fetrengve játszotta föl. Hallatszik ahogy a szóló közepén hosszan gerjed a gitár, majd Eddie a röhögéstől magához térve folytatja a játékot. A lemezborítóra kivételesen nem egy újabb Joe Petagno-féle Snaggletooth ábrázolás került, hanem egy zenekari fotó. A vadnyugati filmeket idéző beállítás a gitáros Eddie Clarke ötlete volt, aki imádta Clint Eastwood western-filmjeit. A fotó nem Amerikában készült, hanem Londontól északra egy homokbányában.

A lemezbemutató Ace Up Your Sleeve elnevezésű turnén újra elővették a Bomber-fényhídat és az Overkill lemezborítón látható villogó szemű Snaggletooth háttérvásznat. November végén az öthetes 38 állomásos angliai turné zárásaként négy egymást követő este léptek fel a Hammersmith Odeon színpadán. Az album időközben a brit eladási listán a 4. helyig jutott. Az Ace of Spades album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben...Nemrég megnéztem a 2010-ben Lemmy-ről készült rockumentumfilmet, amiben a sok-sok nyilatkozó (mára legendának mondható) kortárs rockzenész - Ozzy-tól, Steve Vai-on és Slash-en át James Hetfield-ig - azt emelte ki Lemmy-vel kapcsolatban, hogy ő a leghitelesebb rocker arc az egész szakmában... és persze igazuk van! Ha valaki megnézi a filmet, amiben többek között hetekig követhetjük Lemmy mindennapjait, a lakásának kupijától a reggeli fogmosáson, rádiós interjúkon, a tévésorozatos beugráson át, buli részletekig, ahol vendégeskedik, az biztosan mindenkinek le fog esni, hogy a most 65 éves főhős mindenhol, mindenben, mindenkinek önmagát adja... A film természetesen kötelező minden rockernek, legfőképpen a zenészeknek, ahogy az Ace of Spades album beható ismerete is!

Ez a lemez ugyanis a zenekar - és rajtuk keresztül a heavy és thrash metal műfajok - gyökereinek legfontosabb alapvetése, amiből többek között az is kiderülhet, hogy mitől lett "Fast" Eddie Clarke gitáros beceneve, aki bizony egy rendkívüli képességű blues gitárosa volt a zenekarnak, ahogy azt is megtudhatjuk, hogy Philthy Animal, vagyis Phil Taylor által képviselt punk-hardcore-szerűen szaggatott, de iszonyatosan lendületes ritmus, hogyan épült be az amerikai thrash kultúrába... Persze a jelenlegi, Phil Campbell-es és Mikkey Dee-s Motörhead pontosabban és tisztábban nyomja, mint ez az egykori trió, de azt hiszem, hogy hiányzik belőlük az az ösztönös, állatias hangulat, ami ezt a legendás triót a hetvenes-nyolcvanas éveiben jellemezte... Arról már nem is beszélve, hogy a Lemmy által írt szöveg és az énekének ritmusa miként hatott olyan magasságú legendákra, mint mondjuk James Hetfield... Ez a lemez megkerülhetetlenül tanulságos, ahogy a Lemmy-ről készült 49% Motherfucker, 51% Son of a Bitch alcímű rockumentumfilm is az!


Track lista:

01. Ace of Spades - 2:49
02. Love Me Like a Reptile - 3:23
03. Shoot You in the Back - 2:39
04. Live to Win - 3:37
05. Fast and Loose - 3:23
06. (We Are) The Road Crew - 3:13
07. Fire, Fire - 2:44
08. Jailbait - 3:33
09. Dance - 2:38
10. Bite the Bullet - 1:38
11. The Chase Is Better Than the Catch - 4:18
12. The Hammer - 2:48

CD bonus track:
13. Dirty Love - 2:57
14. Please Don't Touch - 2:49
15. Emergency - 3:00

Deluxe Edition Disc 2:
01. Dirty Love – 2:55
02. Ace of Spades (alternate version) – 3:03
03. Love Me Like a Reptile (alternate version) – 4:16
04. Love Me Like a Reptile (alternate version) – 3:31
05. Shoot You in the Back (alternate version) – 3:11
06. Fast and Loose (alternate version) – 3:06
07. (We Are) The Roadcrew (alternate version) – 3:24
08. Fire Fire (alternate version) – 2:41
09. Jailbait (alternate version) – 3:33
10. The Hammer (alternate version) – 3:11
11. Dirty Love (alternate version) – 1:02
12. Dirty Love (alternate version) – 3:51
13. Fast and Loose (BBC Session) – 4:18
14. Live to Win (BBC Session) – 3:33
15. Bite the Bullet/The Chase Is Better Than the Catch (BBC Session) – 6:05

Közreműködő zenészek:

Lemmy (Ian Kilmister) – basszusgitár, ének
"Fast" Eddie Clarke – gitár, ének: Emergency
Phil "Philthy Animal" Taylor – dob

Motörhead-koncertek Magyarországon:

1984. szeptember 21. - Budapest, Volán SC Sporttelep
1984. szeptember 22. - Debrecen, Dózsa Stadion
1994. június 07. - Budapest, Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpad
1997. augusztus 15. - Budapest, Pepsi Sziget
2000. december 07. - Budapest, Petőfi Csarnok
2001. június 16. - Alsóörs, II. Nemzetközi Harley Davidson fesztivál
2004. június 19. - Debrecen, Vekeri-tó
2006. július 14. - Tokaj, Hegyalja Fesztivál
2010. július 16. - Tokaj, Hegyalja Fesztivál
2011. augusztus 10. - Sziget Fesztivál

Lemezeik:

1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1979 - On Parole
1980 - Ace of Spades
1981 - No Sleep 'til Hammersmith (live)
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1984 - No Remorse
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock 'n' Roll
1988 - No Sleep at All (live)
1991 - 1916
1992 - March ör Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
1999 - Everything Louder Than Everyone Else (live)
2000 - We Are Motörhead
2000 - The Best Of
2002 - Hammered
2003 - Live at Brixton Academy (live)
2004 - Inferno (-2-)
2005 - BBC Live & In-Session (live)
2006 - Kiss of Death
2007 - Better Motörhead than Dead: Live at Hammersmith (live)
2008 - Motörizer
2010 - The Wörld is Yours

VHS
1982 - Live in Toronto
1984 - Another Perfect Day EP
1985 - The Birthday Party (The DVD was released in 2003)
1986 - Deaf Not Blind
1988 - EP
1991 - 1916 Live...Everything Louder than Everything Else (DVD - 2004)

DVD
2001 - 25 & Alive Boneshaker
2002 - Motörhead EP
2002 - The Best of Motörhead
2003 - The Special Edition EP
2005 - Classic Albums: Motörhead - Ace of Spades
2005 - Stage Fright

Kiadó:
Bronze/Mercury
Honlap:
www.imotorhead.com
myspace.com/motorhead
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Motörhead - Bastards (1993)

2018-03-10 12:05:00

kép

Motörhead - March ör Die (1992)

2018-01-09 00:05:00

kép

Motörhead - 1916 (1991)

2017-11-27 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: