×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Frank Zappa - A rock fenegyereke... 

Megjelent: 2004. március 23. kedd 00:00
Szerző: pjuan
    Cikkek 

Sokféle jelzővel illették már a nevét. De mindegyiknek ugyanaz volt a lényege: Frank Zappa, a rock botrányembere, Hírhedtségét, hírnevét a hatvanas évek végén egy poszterrel szerezte, amelyen letolt nadrággal előregörnyedve, a kamerába bámulva ül ama bizonyos trónon, ahová a király is gyalog jár. Zappa megmutatott, kimondott; eljátszott sok olyan dolgot, tabut, amit az emberek legfeljebb a kulcslyukon keresztül, négyszemközt vagy egyedül szeretnek nézni, csinálni, hallani. Zappa soha nem brutálisan - hangerővel, elrémítő látvánnyal, színpadra állított kivégzőeszközökkel sokkolta nézőit, az ő kenyere az intellektuális-horror, a "szent" dolgok megszentségtelenítése. Idestova már 20 éve van a pályán, de szellemi patron készlete kifogyhatatlannak látszik.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1940. december 21-én született Baltimor-ban bevándorló szicíliai-görög szülők gyermekeként. Az ötvenes években szüléivel Kaliforniába költöztek, ahol 1958-ban abbahagyta iskoláit és dobosnak áll egy zenekarba. Egy évvel később már gitárosként saját zenekart alapít és bekapcsolódik a showbizniszbe.

1961-ben megbízzák egy film kísérőzenéjének komponálásával, majd reklámfilmekhez ír különböző stílusú zenéket. A klasszikus zenétől a rock and rollig megismer minden irányzatot, s eközben a "könnyű műfaj" törvényeit is kiismeri. Ez a felismerés vezeti a hatvanas évek közepén - a hippi kultúra és az underground születése idején - a „föld alá".

Mothers of Invention néven zenekart alapít, amely "a rockzenében a groteszk quintesszenciáját" jelképezi. A zenekar 1966 nyarán The Great Underground Masked Ball and Orgy címmel két koncertet adott a Los Angelas Free Press című underground lap fesztiválján. A koncert még a harcedzett, ellenzéki fiatalságot is meglepi. Zappa a totális színház jegyében egy multimédia heppeninget állított színpadra, amelyben minden lehetséges attrakció és atrocitás helyet kapott.

Ebben az időben Johnson elnök az amerikaiak tiltakozása ellenére inkább belekeverte országát vietnami kalandba, egyre több amerikai katona harcolt a "hazafias célokért" Viet- namban. Zappa nem törődve a politikai következményekkel showműsorában eljátszotta, mi történik a harctereken. Nézőit felszólítottá, jöjjenek fel a színpadra, ők lesznek a kéksapkásak, és "játszogassanak" a rendelkezésükre bocsátott Vietkong babákkal.

Máskor magukat a szabadságon levő kéksapkásokat hívta fel a színpadra, ahol az elszabaduló, vad ösztönök pillanatok alatt megfogyasztották a vért a nézők ereiben, akik közé szétdarabolt, összeszurkált, rongyból készült emberi testrészek repültek. Zappa első műsorát - s később még annyi másikat - természetesen azonnal betiltották, de - másnap második koncertet új programmal egy tüntetés keretében mégiscsak megtartották.

Zappa ezúttal a szexuális tabukat állította pellengérre. Ejakuláló műzsiráfja tejszínhabot fröcskölt a nézőtérre, Zappa műanyag babákkal imitálta a szeretkezést, egyáltalán bemutatta a "plastic people" a "műanyag emberek” mindennapi paplan alatti világát. A botrány természetesen azonnal világgá röpítette hírnevét és Zappa ettől kezdve épp olyan márkajelzés lett az undergraundnak, mint Andy Warhol, a The Fugs együttes vagy Ken Kesey.

Zappa azonban nemcsak zenéjével, de megnyilatkozásaival és politikai röpirataival is, gyarapította dossziéját az FBI archívumában. Különösen egy nyilatkozata keltett nagy feltűnést, "Nincs egyetlen olyan hamis, mocskos, veszett " akkord sem, amely azokat a disznóságokat kommentálná, amelyeket a kormány emberei a nevünkben elkövetnek" - mondta 1966-ban, s válaszként sorra kapta vissza demó-kazettáit a nagy hanglemeztársaságoktól, mondván, a zeneanyag megjelentetése üzletileg nem lenne kifizetődő.

Szó, ami szó, Frank Zappa zenéje soha nem tartozott a könnyen fogyasztható slágerek közé. Zappa, aki - fenegyerek híre ellenére - otthon minden nap reggel megírja a soros dalszövegét, másnap a zenét és harmadnap a stúdióba vonul, nem szereti a kommersz dolgokat.

Magánemberként békés, konszolidált életet él, de a színpadon, a dalaiban nem ismer kegyeimet. A hetvenes évek elején ezért is oszlott fel a Mothers Of Invention, a zenészek képtelenek voltak követni mesterüket. Zappa azóta saját stúdiójában session zenészekkel készíti nagylemezeit, koncerteken pedig alkalmi muzsikusokkal játszik együtt.

A show-t természetesen egy személyben ma is ö jelenti. 42 évesen is ugyanaz a fenegyerek, legfeljebb kevesebbet politizál és ötleteit inkább a rockzene területére korlátozza. A régi vádak azért ma is elkísérik, Londonban például a Royal Albert Hallban nem engedték fellépni. Koncertjét "ízléstelenség" indoklással mondták le. Zappát mindez a legkevésbé sem zavarta, beperelte a patinás céget egy londoni bíróságnál (és megnyerte a pert), a koncertet pedig megtartották egy kis klubban.

Sokak szerint Frank Zappát is az ős-punkok közé kell számítani. (Koncertjeit gyakran a közönség szidalmazásával, tojás- és paradicsomzáporral kezdi). Mások szerint viszont Zappa kifejezetten értelmiségi zenét játszik. Albumainak jelentős része (Freak Out, Absolutely Free, We’re In It Only For The Money, Chunga’s Revenge, The Grand Wazoo, Hot Rats stb.) a rock maradandó értékei köze, ő maga pedig a legnagyobb újítók közé tartozik.

Nagyon sok ismert zenész - Ian Underwood, George Duke, Mark Volman, Captain Beefheart, Aynsley Dunbar, Don Preston - kezdte nála pólyafutását és előadásmódját nagyon sokan utánozzák. Az eredeti Zappa természetesen visszaadhatatlan és utánozhatatlan, éppen ezért hat a szenzáció erejével az a hír, miszerint a rock e korszakos figurája júniusban talán Budapesten is koncertezik. Személyében a rock élő klasszikusa látogatna el hozzánk.

S. J.

(Világ Ifjúsága 1982/6)rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Frank Zappa - Hot Rats

2005-09-15 00:00:00

kép

Frank Zappa 10 éve halott!

2003-12-02 00:00:58
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia