Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Dead By Sunrise - Out Of Ashes (2009)

 Látogatottság
Összesen
87504378
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Frank Zappa - A rock fenegyereke...

Cikkek
Sokféle jelzővel illették már a nevét. De mindegyiknek ugyanaz volt a lényege: Frank Zappa, a rock botrányembere, Hírhedtségét, hírnevét a hatvanas évek végén egy poszterrel szerezte, amelyen letolt nadrággal előregörnyedve, a kamerába bámulva ül ama bizonyos trónon, ahová a király is gyalog jár. Zappa megmutatott, kimondott; eljátszott sok olyan dolgot, tabut, amit az emberek legfeljebb a kulcslyukon keresztül, négyszemközt vagy egyedül szeretnek nézni, csinálni, hallani. Zappa soha nem brutálisan - hangerővel, elrémítő látvánnyal, színpadra állított kivégzőeszközökkel sokkolta nézőit, az ő kenyere az intellektuális-horror, a "szent" dolgok megszentségtelenítése. Idestova már 20 éve van a pályán, de szellemi patronkészléte kifogyhatatlannak látszik.

1940. december 21-én született Baltimor-ban bevándorló szicíliai-görög szülők gyermekeként. Az ötvenes években szüléivel Kaliforniába költöztek, ahol 1958-ban abbahagyta iskoláit és dobosnak áll egy zenekarba. Egy évvel később már gitárosként saját zenekart alapít és bekapcsolódik a showbizniszbe. 1961-ben megbízzák egy film kísérőzenéjének komponálásával, majd reklámfilmekhez ír különböző stílusú zenéket. A klasszikus zenétől a rock and rollig megismer minden irányzatot, s eközben a "könnyű műfaj" törvényeit is kiismeri. Ez a felismerés vezeti a hatvanas évek közepén - a hippi kultúra és az underground születése idején - a „föld alá". Mothers of Invention néven zenekart alapít, amely "a rockzenében a groteszk quintesszenciáját" jelképezi. A zenekar 1966 nyarán The Great Underground Masked Ball and Orgy címmel két koncertet adott a Los Angelas Free Press című underground lap fesztiválján. A koncert még a harcedzett, ellenzéki fiatalságot is meglepi. Zappa a totális színház jegyében egy multimédia heppeninget állított színpadra, amelyben minden lehetséges attrakció és atrocitás helyet kapott. Ebben az időben Johnson elnök az amerikaiak tiltakozása ellenére inkább belekeverte országát vietnami kalandba, egyre több amerikai katona harcolt a "hazafias célokért" Viet- namban. Zappa nem törődve a politikai következményekkel showműsorában eljátszotta, mi történik a harctereken. Nézőit felszólítottá, jöjjenek fel a színpadra, ők lesznek a kéksapkásak, és "játszogassanak" a rendelkezésükre bocsátott Vietkong babákkal. Máskor magukat a szabadságon levő kéksapkásokat hívta fel a színpadra, ahol az elszabaduló, vad ösztönök pillanatok alatt megfogyasztották a vért a nézők ereiben, akik közé szétdarabolt, összeszurkált, rongyból készült emberi testrészek repültek. Zappa első műsorát - s később még annyi másikat - természetesen azonnal betiltották, de - másnap második koncertet új programmal egy tüntetés keretében mégiscsak megtartották. Zappa ezúttal a szexuális tabukat állította pellengérre. Ejakuláló műzsiráfja tejszínhabot fröcskölt a nézőtérre, Zappa műanyag babákkal imitálta a szeretkezést, egyáltalán bemutatta a "plastic people" a "műanyag emberek” mindennapi paplan alatti világát. A botrány természetesen azonnal világgá röpítette hírnevét és Zappa ettől kezdve épp olyan márkajelzés lett az undergraundnak, mint Andy Warhol, a The Fugs együttes vagy Ken Kesey. Zappa azonban nemcsak zenéjével, de megnyilatkozásaival és politikai röpirataival is, gyarapította dossziéját az FBI archívumában. Különösen egy nyilatkozata keltett nagy feltűnést, "Nincs egyetlen olyon hamis, mocskos, veszett " akkord sem, amely azokat a disznóságokat kommentálná, amelyeket a kormány emberei a nevünkben elkövetnek" - mondta 1966-ban, s válaszként sorra kapta vissza demo-kazettáit a nagy hanglemeztársaságoktól, mondván, a zeneanyag megjelentetése üzletileg nem lenne kifizetődő.


Szó, ami szó, Frank Zappa zenéje soha nem tartozott a könnyen fogyasztható slágerek közé. Zappa, aki - fenegyerek híre ellenére - otthon minden nap reggel megírja a soros dalszövegét, másnap a zenét és harmadnap a stúdióba vonul, nem szereti a kommersz dolgokat. Magánemberként békés, konszolidált életet él, de a színpadon, a dalaiban nem ismer kegyeimet. A hetvenes évek elején ezért is oszlott fel a Mothers Of Invention, a zenészek képtelenek voltak követni mesterüket. Zappa azóta saját stúdiójában session zenészekkel készíti nagylemezeit, koncerteken pedig alkalmi muzsikusokkal játszik együtt. A show-t természetesen egy személyben ma is ö jelenti. 42 évesen is ugyanaz a fenegyerek, legfeljebb kevesebbet politizál és ötleteit inkább a rockzene területére korlátozza. A régi vádak azért ma is elkísérik, Londonban például a Royal Albert Hallban nem engedték fellépni. Koncertjét "ízléstelenség" indoklással mondták le. Zappát mindez a legkevésbé sem zavarta, beperelte a patinás céget egy londoni bíróságnál (és megnyerte a pert), a koncertet pedig megtartották egy kis klubban.

Sokak szerint Frank Zappát is az ős-punkok közé kell számítani. (Koncertjeit gyakran a közönség szidalmazásával, tojás- és paradicsomzáporral kezdi). Mások szerint viszont Zappa kifejezetten értelmiségi zenét játszik. Albumainak jelentős része (Freak Out, Absolutely Free, We’re In It Only For The Money, Chunga’s Revenge, The Grand Wazoo, Hot Rats stb.) a rock maradandó értékei köze, ő maga pedig a legnagyobb újítók közé tartozik. Nagyon sok ismert zenész - Ian Underwood, George Duke, Mark Volman, Captain Beefheart, Aynsley Dunbar, Don Preston - kezdte nála pólyafutását és előadásmódját nagyon sokan utánozzák. Az eredeti Zappa természetesen visszaadhatatlan és utánozhatatlan, éppen ezért hat a szenzáció erejével az a hír, miszerint a rock e korszakos figurája júniusban talán Budapesten is koncertezik. Személyében a rock élő klasszikusa látogatna el hozzánk.

S. J.

(Világ Ifjúsága 1982/6) 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.94 Seconds