×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Peter Gabriel - Growing up Live (DVD) 

Megjelent: 2004. január 22. csütörtök 13:44:53
Szerző: pjuan
    DVD ajánló 

Sok emberrel találkoztam, akik anélkül, hogy látták volna vagy elmélyültek volna Gabriel lemezeiben jelentették ki, hogy nekik semmit nem mond a művész. Nekem Gabiel munkássága a szívem csücske. Bár lemezeit nem hallgatom minden nap, de előző, nagy lélegzetű koncertfilmje hetente kerül a lejátszómba. A "Secret World Live" ( 102 perc, 1993. november, 2 koncertet rögzítettek Modena-ban) alapműnek számít a progon nevelkedett agyamnak. Látványban és hangzásban olyan műremek, amive nagyon nehéz bárkinek is versenyre kelni. Igazán csak Gabrielnek sikerülhet...

10 év hallgatás után, Május 15-én a budapesti Sportarénában is koncertező művész és csapata ezzel a kiadvánnyal foglalja másodszor is össze a gabrieli életművet. A koncertfilm a 2002-3-as világtuné színpadi látványát, hangulatát és zenéjét tartalmazza. Milánóban rögzítették, mint korábban is, az Olasz rajongók hatalmas ovációja mellett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Eltelt 10 év. Mi, a rajongók is öregedtünk és sajnos Peter is. Ez jól látszik. Kevesebb a mozgás, "tánc" és a happy happening. Korábbi cikkekben leírtakkal nem szeretnélek untatni benneteket: Peter Gabriel nélkül nincs genézis (Genesis biográfia) , Peter Gabriel – Életrajz és UP .

A koncertet egy lassú, gondolkodtató szóló dallal indítja. Lassú és meditatív dal az első szóló lemezéről 1977-ből (Peter Gabriel 1: Car). A dalt sátor alatt dobolja Ged Lynch dobos. Aztán a cucca fölül felemelkedik a sátor, és vége a dalnak. Közben hatalmas munkában vannak a roadok. A koncerten végig, minden dal alatt le kell lekövetniük a zenekar és a színpad folyamatos mozgását, változását. (Ezt a munkát, színpad alatti, melletti felvétekeről követhetjük is.) A 2002-es "UP"-on lévő "Darkness" (ott a nyitó nóta) hatalmas és sötét prog himnusz. Egyszerű és mégis nagyon bonyolult és kiszámíthatatlan. Következik az egyik nagy kedvencem, a "Red Rain" ami eredetileg a SO című lemezen jelent meg 1986-ban. Fontos megemlíteni, hogy Gabriel a 70-es évektől kezdve fontos szerepet ad a kosztümöknek. Itt buddhista szerzeteseknek vannak öltözve. A zenészek feketében, a személyzet narancssárgában. A "Secret world" is az US-on volt hallható elsőként. Itt a "Secret World Live"-hoz képest is sokkal komorabb.

Következik a "Sky Blue" az UP-ról. Amely dal követi az UP lassú, gondolkodtató zenéjét, itt segítségül szegődnek "A vak fiúk Alabamából". A "Downside up"-ban lányával, Melanie-val énekel duettet. A "The Barry Williams Show"-ban a mai televíziós showkat gúnyolja ki. Reméljük sokan "veszik a lapot". A "More than This" az UP-ról szintén komor, és mélyen progzenei darab. A "Mercy Street" a SO-ról is már-már himnusz. Személyes kedvencem a "Digging in the dirt " egy, szinte a metalba hajló darab. (szintén "US") Kemény, monoton és a lassú elbeszélés után hatalmasat dörren a ki tudja mióta Gabriellel zenélő Tony Levin basszusgitárja és David Rhodes / Richard Evans gitárja. A "Growing up "-ban előkerülő hatalmas labda, amiben (korát meghazudtolva) végigpattogja Peter a színpadot. Az "Animal nation"-ben érkezik Dr. Hukwe Zawose és Charles Zawose egy hatalmas örömzenélésre. A "Solsbury Hill" Peter első lemezén volt eredetileg hallható. Azóta a dal teljesen átalakult, de játékosságát nem veszítette el. Itt, a színpadon biciklizve énekli. A nagy sláger, a "Sledgehammer" klipje utáltatta meg a rockerekkel Peter Gabrielt a meglátásom szerint. A dal igazi sláger volt, csak a mostani slágerekkel ellentétben kiállja az idők szavát. Nem kedvelem a dalt, de öröm látni, hogy pl. Tony Levin milyen átéléssel adja elő ezredszer is.

A "Signal to noise" az UP-ról való. Aki kedveli Gabrielt, és hallotta a dalt az is kaphat sok újdonságot kap, ahogy az "In your eyes " a SO-ról, mindig kap valami egyéni felhangot. A "Father son" pedig visszatér a nyitány egyszerűségéhez.

Szinte minden részletet leírhatnék a lemezről, de akkor sem fogok tudni beszámolni erről a performance jellegű koncertről teljes egészében... és még meg sem említettem, hogy Gabriel és lánya a színpad felett elhelyezett gyűrűn (a színpad kör alakú, és a koncerterem közepén található) fejjel lefelé, körbesétálva énekel duettet... A milánói Filaforum közönsége csak néz, mint a moziban... mi is ezt fogjuk tenni... Köszönet a rendezőnek, Hamish Hamiltonnak ezért az emberi és remek koncertfilmért!

Javaslom, hogy mindenki vessen egy komoly pillantást ennek a remek művésznek erre a nagyon látványos alkotására, aztán mindenkit szeretettel vár Budapesten májusban!


Kiadó: Realworld/Warner Music Vision
koncertfilm, extrák: “The Story Of Growing Up” (09:40 min.), “Tony Levin’s View” fotóalbum,
Bonusztrack: „More Than This“ (Elbow Remix in Dolby Digital 2.0) (05:05 min.)
A felvétel készült: 2003. január 1., Milánó
Kiadás: 2003. november 4.


Hossza: 133:40 perc.
Hang: 1. DTS 5.1 (1536 kbps), 2. Dolby Digital 5.1 (448 kbps), 3. Dolby Digital 2.0 (192 kbps)
Bővebb információk: petergabriel.com

Közreműködő zenészek:

Peter Gabriel - ének, szintetizátor
Ged Lynch - dob
Tony Levin - basszusgitár, ének
David Rhodes - gitár, ének
Richard Evans - gitár, mandolin, fúvós hangszerek, ének
Rachel Z - szintetizátor, ének
Melanie Gabriel - ének

Vendégek:
Sevara Nazarkhan (és barátai) - ének
The blind boys of Alabama - férfikórus

Track lista:

1.Here comes the flood
2.Darkness
3.Red rain
4.Secret world
5.Sky blue
6.Downside up
7.The Barry Williams Show
8.More than this
9.Mercy Street
10.Digging in the dirt
11.Growing up
12.Animal nation
13.Solsbury Hill
14.Sledgehammer
15.Signal to noise
16.In your eyes
17.Father son

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Peter Gabriel - New Blood (2011)

2011-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. április 20. és 2018. május 06. között: