Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Anubis Gate - Covered In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88374159
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Peter Gabriel - Growing up Live (DVD)

DVD ajánló

Sok emberrel találkoztam, akik anélkül, hogy látták volna vagy elmélyültek volna Gabriel lemezeiben jelentették ki, hogy nekik semmit nem mond a művész. Nekem Gabiel munkássága a szívem csücske. Bár lemezeit nem hallgatom minden nap, de előző, nagy lélegzetű koncertfilmje hetente kerül a lejátszómba. A "Secret World Live" ( 102 perc, 1993. november, 2 koncertet rögzítettek Modena-ban) alapműnek számít a progon nevelkedett agyamnak. Látványban és hangzásban olyan műremek, amive nagyon nehéz bárkinek is versenyre kelni. Igazán csak Gabrielnek sikerülhet...

10 év hallgatás után, Május 15-én a budapesti Sportarénában is koncertező művész és csapata ezzel a kiadvánnyal foglalja másodszor is össze a gabrieli életművet. A koncertfilm a 2002-3-as világtuné színpadi látványát, hangulatát és zenéjét tartalmazza. Milánóban rögzítették, mint korábban is, az Olasz rajongók hatalmas ovációja mellett...Eltelt 10 év. Mi, a rajongók is öregedtünk és sajnos Peter is. Ez jól látszik. Kevesebb a mozgás, "tánc" és a happy happening. Korábbi cikkekben leírtakkal nem szeretnélek untatni benneteket: Peter Gabriel nélkül nincs genézis (Genesis biográfia) , Peter Gabriel – Életrajz és UP .

A koncertet egy lassú, gondolkodtató szóló dallal indítja. Lassú és meditatív dal az első szóló lemezéről 1977-ből (Peter Gabriel 1: Car). A dalt sátor alatt dobolja Ged Lynch dobos. Aztán a cucca fölül felemelkedik a sátor, és vége a dalnak. Közben hatalmas munkában vannak a roadok. A koncerten végig, minden dal alatt le kell lekövetniük a zenekar és a színpad folyamatos mozgását, változását. (Ezt a munkát, színpad alatti, melletti felvétekeről követhetjük is.) A 2002-es "UP"-on lévő "Darkness" (ott a nyitó nóta) hatalmas és sötét prog himnusz. Egyszerű és mégis nagyon bonyolult és kiszámíthatatlan. Következik az egyik nagy kedvencem, a "Red Rain" ami eredetileg a SO című lemezen jelent meg 1986-ban. Fontos megemlíteni, hogy Gabriel a 70-es évektől kezdve fontos szerepet ad a kosztümöknek. Itt buddhista szerzeteseknek vannak öltözve. A zenészek feketében, a személyzet narancssárgában. A "Secret world" is az US-on volt hallható elsőként. Itt a "Secret World Live"-hoz képest is sokkal komorabb.

Következik a "Sky Blue" az UP-ról. Amely dal követi az UP lassú, gondolkodtató zenéjét, itt segítségül szegődnek "A vak fiúk Alabamából". A "Downside up"-ban lányával, Melanie-val énekel duettet. A "The Barry Williams Show"-ban a mai televíziós showkat gúnyolja ki. Reméljük sokan "veszik a lapot". A "More than This" az UP-ról szintén komor, és mélyen progzenei darab. A "Mercy Street" a SO-ról is már-már himnusz. Személyes kedvencem a "Digging in the dirt " egy, szinte a metalba hajló darab. (szintén "US") Kemény, monoton és a lassú elbeszélés után hatalmasat dörren a ki tudja mióta Gabriellel zenélő Tony Levin basszusgitárja és David Rhodes / Richard Evans gitárja. A "Growing up "-ban előkerülő hatalmas labda, amiben (korát meghazudtolva) végigpattogja Peter a színpadot. Az "Animal nation"-ben érkezik Dr. Hukwe Zawose és Charles Zawose egy hatalmas örömzenélésre. A "Solsbury Hill" Peter első lemezén volt eredetileg hallható. Azóta a dal teljesen átalakult, de játékosságát nem veszítette el. Itt, a színpadon biciklizve énekli. A nagy sláger, a "Sledgehammer" klipje utáltatta meg a rockerekkel Peter Gabrielt a meglátásom szerint. A dal igazi sláger volt, csak a mostani slágerekkel ellentétben kiállja az idők szavát. Nem kedvelem a dalt, de öröm látni, hogy pl. Tony Levin milyen átéléssel adja elő ezredszer is.

A "Signal to noise" az UP-ról való. Aki kedveli Gabrielt, és hallotta a dalt az is kaphat sok újdonságot kap, ahogy az "In your eyes " a SO-ról, mindig kap valami egyéni felhangot. A "Father son" pedig visszatér a nyitány egyszerűségéhez.

Szinte minden részletet leírhatnék a lemezről, de akkor sem fogok tudni beszámolni erről a performance jellegű koncertről teljes egészében... és még meg sem említettem, hogy Gabriel és lánya a színpad felett elhelyezett gyűrűn (a színpad kör alakú, és a koncerterem közepén található) fejjel lefelé, körbesétálva énekel duettet... A milánói Filaforum közönsége csak néz, mint a moziban... mi is ezt fogjuk tenni... Köszönet a rendezőnek, Hamish Hamiltonnak ezért az emberi és remek koncertfilmért!

Javaslom, hogy mindenki vessen egy komoly pillantást ennek a remek művésznek erre a nagyon látványos alkotására, aztán mindenkit szeretettel vár Budapesten májusban!


Kiadó: Realworld/Warner Music Vision
koncertfilm, extrák: “The Story Of Growing Up” (09:40 min.), “Tony Levin’s View” fotóalbum,
Bonusztrack: „More Than This“ (Elbow Remix in Dolby Digital 2.0) (05:05 min.)
A felvétel készült: 2003. január 1., Milánó
Kiadás: 2003. november 4.


Hossza: 133:40 perc.
Hang: 1. DTS 5.1 (1536 kbps), 2. Dolby Digital 5.1 (448 kbps), 3. Dolby Digital 2.0 (192 kbps)
Bővebb információk: petergabriel.com

Közreműködő zenészek:

Peter Gabriel - ének, szintetizátor
Ged Lynch - dob
Tony Levin - basszusgitár, ének
David Rhodes - gitár, ének
Richard Evans - gitár, mandolin, fúvós hangszerek, ének
Rachel Z - szintetizátor, ének
Melanie Gabriel - ének

Vendégek:
Sevara Nazarkhan (és barátai) - ének
The blind boys of Alabama - férfikórus

Track lista:

1.Here comes the flood
2.Darkness
3.Red rain
4.Secret world
5.Sky blue
6.Downside up
7.The Barry Williams Show
8.More than this
9.Mercy Street
10.Digging in the dirt
11.Growing up
12.Animal nation
13.Solsbury Hill
14.Sledgehammer
15.Signal to noise
16.In your eyes
17.Father son
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: DVD ajánló
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: DVD ajánló:
Dream Theater - Live at Budokan 2DVD (2004)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.60 Seconds