×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 30 éves a Beatrice @ 081018 - Petőfi Csarnok 

Megjelent: 2008. október 02. csütörtök 00:00
Szerző: pjuan
    Koncertmenü 

Kevés olyan előadó van, aki annyira egyedi és különleges színt képvisel a magyar rock zene történetében, mint Nagy Feró és társulata. Zenei világukat a rock, a blues, a punk a népzene és a kommunista indulók zseniális ötvözésével alakították ki. A zenekar vezetője Nagy Feró markáns egyéniség, kiváló énekes, rendkívül tehetséges showman, zeneszerző és szövegíró.

Beatrice: 1978 elején indult a híres-hírhedt Beatrice vesszőfutás, a tiltott-tűrt mezsgyéjén. A zenekar tagjai induláskor: Nagy Feró, Lugosi László, Miklóska Lajos, Donászi Tibor, Gidófalvi Attila. A zenekar nem illeszkedett a szocialista kultúra kiszolgálói közé, ezért rágalmak özöne zúdult rájuk (pl. csirkedarálás). Ellentétben a többi "őszinte kemény rock" zenekarral, nem jelenhetett meg nagylemezük. Nyíregyháza kivételével az egész országban be voltak tiltva, sehol nem játszhattak. A Beatrice volt legellenzékibb zenekar az egész műfajban. Az egyedüli, aki a rendszer szemébe merte mondani, hogy "nem kell", szövegei egyaránt képviselik a helyüket nem találó "nagyvárosi farkasokat", a perifériára szorult rétegeket, és a "térden állva" kényszerült másként gondolkodókat. Nagy Feró útlevelét bevonták, a zenekar működését lehetetlenné tették. 1981 augusztusában oszlott fel a zenekar, amikor a frissen alakuló zenész szakszervezet is elhatárolódott tőlük, a kommunista rezsim kérésére. Nagy Feró zenei pályájának következő állomása a "régi" Bikini volt, ez a máig sajátos, egyéni hangvételű, két nagylemezt megélt punk-rock csapat. Teljesen egyéni ízt képviselt a magyar rockpalettán.

1987-ben újjáalakult a Beatrice. 1988-ban jelent meg első nagylemezük. Rövid idő elteltével alakult ki a zenekar történetének máig legsikeresebb formációja: Nagy Feró, Lugosi László, Zselencz László, Pálmai Zoltán. A zenekar a slágerlistákat is átírta (Boldog szép napok, A kétezredik év felé). A közönségsikert végre szakmai elismerés is követte:Feró az év énekese, ez évtized énekese, a Beatrice az év rockzenekara lett. Az 1990-ben kiadott új anyag - "Utálom a XX. Századot?- mérföldkő (alapmű) a magyar rockzene történetében. Rajta az eddigieknél is nagyobb slágerek (8 óra munka, Pancsoló kislány). A zenekar teltházas fellépést produkált - nagy szimfonikus zenekar kísérettel - a Budapest Sportcsarnokban.

A bandában számos tagcsere volt, de a karizmatikus frontember, zeneszerző és szövegíró Nagy Feró maradt, és jelenleg is ő vezeti a csapatot. "Amíg én élek a Beatrice is él. Ez biztos."- nyilatkozta Feró. Jelenlegi tagok: Nagy Feró (ének, szaxofon, szájharmónika), Vedres Joe József (gitár, vokál), Magasvári Viktor (gitárok), Laczik Fecó (basszus, vokál), Hirlemann Bertalan (dob, billentyű, vokál). Az ünnepi koncerten fellépnek a Beatrice régi és jelenlegi tagjai.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Beatrice biográfia:

A lányzenekar (1970-1977)

A Beatrice története 1969-ben indult, amikor néhány lány beategyüttest akart alapítani. A lányzenekart Csuka Mónika vezette, az egyetlen tag, akinek hangszere volt (egy elektromos gitár). Az első felállás: Csuka Mónika (ének, gitár); Nagy Katalin (billentyűs hangszerek); Hamar Kriszta (basszusgitár); Csuka Mary (dobok). A lánycsapat az akkor befutott Rangers együttes segítségét kérte az elinduláshoz. Novai Gábor természetesen segítségükre sietett, sőt a névalkotásban is az ő keze van. ("Legyen benne a beat szó, de legyen lányokra utaló is.")

1970-ben megszületett a Beatrice. Jó kapcsolatot ápoltak a Gemini együttes tagjaival is, például Csuka Maryt Bardóczi Gyula tanította a dobolásra. A lányok gyakran cserélődtek a csapatban, egy ideig Szűcs Judith, a későbbi szóló sztár is szerepelt benne mint billentyűs. A csapat nem adott ki albumokat, nem maradt utánuk egyetlen felvétel sem. A zenekar több alkalommal is miniszoknyában lépett fel, ami abban a korban a lázadás egyik legüdébb színfoltját jelentette.

1974-ben és egy ideig Próféta néven zenéltek, majd ismét visszatértek a Beatrice névhez. 1976-ban Nagy Feró érkezése az együttesbe változásokat hozott. (Csuka Mónika és Nagy Feró házasságán túl is.) A kezdetben több stílusban játszó banda hamarosan komoly sikereket ért el, a Tessék választani! fesztivál megnyerését a "Gyere kislány, gyere ..." című diszkószámnak köszönhették, de játszottak keményebb zenét is (Jimi Hendrix, Deep Purple stb.).

1977-ben Nagy Katalin és Hamar Kriszta helyére Bencsik Sándor gitáros és Temesvári András basszusgitáros érkezett. A lányok a Mikrolied Vokálban, majd a Vadmacska együttesben zenéltek tovább. 1978-ban a Beatrice feloszlott. Napjainkban Csuka Mónikának énekiskolája van, Csuka Marynak lemezstúdiója. Mary most is dobol. Mindkettejüknek jelentek meg szólólemezei.

Az Ős Beatrice (1978-1981)

1978-ban Nagy Feró újra megalakítja a Beatrice együttest, az első magyar punk jellegű banda megkezdi pályafutását. Az Ős Beatrice felállása: Nagy Feró (ének); Lugosi László (gitár); Miklóska Lajos (basszusgitár); Donászy Tibor (dobok); Gidófalvi Attila (gitár).

Ez a korszak a legendás "csirkedarálás" korszaka Ozzy Osbourne mintájára. A zenekar koncertjein élő csirkék ledarálása - legalábbis a zenekar részéről - valójában sohasem fordult elő, de valószínűsíthető, hogy ez csak a kádári rendszer propagandája, (konkrétan pedig a zenei élet akkori potentátja, Erdős Péter -aki a Hanglemezgyár vezére volt- kitalációja) ami fordítva sült el [1]. A zenekar nyíltan támadta dalaiban (is) a diktatúrát, és habár hivatalosan nem volt betiltva, albuma mégsem jelenhet meg, koncertezni csak Nyíregyházán engedték. Feró útlevelét bevonták, ekkor adja magának a "A Nemzet Csótánya" címet. (Ami valójában nem így szerepel A "polón"... Oda az van írva "Nem nemzet csótánya" , de ezt tévesen a Nemzet Csótányának nézték....ami rajta is maradt Ferón (Nagyferó emlékiratai (Azok a boldog szép napok) )

Ebben a korszakban alakul ki a magyar punk-csöves-hobó-ricsés öltözködési műfaj is, melynek kihagyhatatlan kelléke a babos (piros alapon fehér pöttyös) kendő, a szakadt farmer és a fekete (mű)bőrdzseki. A csapat 1980-ban közösen adott koncertet az akkor nagyon népszerű Omega és LGT együttessel. Az eseményt egy lemez örökítette meg. Ebben az évben Lugosi László elhagyta a zenekart, a megüresedett helyeket két új tag, Vedres József és Bogdán Csaba töltötte be. A Beatrice ebben az évben bővült Waszlavik "Gazember" László billentyűssel.

1981-ben a Zenész Szakszervezet " a rendszer kérésére " elhatárolta magát a zenekartól, a Beatrice másodszor is feloszlik. 1982-ben Vedres József és Nagy Feró megalapította az ős-Bikinit. Feró két lemezt készített a csapattal, majd kilépett onnan 1984-ben.

Az újra alakult Beatrice (1987-1993)

1987 a rendszer gyengülését és a Beatrice újjászületését hozta a hat éves hallgatás után. Ebben az évben a Beatrice fellépett a Pokolgép koncertjén. Bár nem volt teljesen fix a zenekar felállása (például Donászy Tibor az Eddába távozott), a zenekar hamarosan (1988-ban) új albummal jelentkezett, számaik felkerültek a toplistákra ("Boldog szép napok"). A zenekar fénykorát élte. Az újraalakult Beatrice felállása: Nagy Feró (ének); Lugosi László (gitár); Miklóska Lajos (gitár); Zsoldos Tamás (basszusgitár); Hirlemann Bertalan (dobok)

Az 1990-es és 1991-es évek sikerekkel teltek. Megjelent az "Utálom a XX. Századot" című album, amelyen több sláger is szerepelt ("8 óra munka", "Pancsoló kislány") (a Mahasz eladási listáját körülbelül háromnegyed évig vezeti az album). A szimfónikus zenekarral kísért koncertjükre érkező közönség megtöltötte a Budapest Sportcsarnokot. Miklóska Lajos megalakította saját zenekarát Kuroshio néven. Nemsokára Hirleman Bertalan a Bikinibe, Zsoldos Tamás más együttesbe igazolt át. Erősítésként Pálmai Zoltán (HBB, P. Mobil) dobos és Zselencz László (Edda) basszusgitáros érkezett.

Az újraalakult Beatrice 1991-ben: Nagy Feró (ének); Lugosi László (gitár); Zselencz László (basszusgitár); Pálmai Zoltán (dobok); 1991-ben Brúger László (Kuroshio) gitáros érkezett a Beatricébe. Ebben az évben készült néhány videó-klip is ("Pancsoló Kislány", "Zakatol a vonat", "8 óra munka"). A rendszerváltás szele a zenekarra rossz hatással volt, a csapat nem tudta a politikai ellentéteket félretenni a zene érdekében, ismét szétesett. Nagy Feró megkezdte pártpolitikai pályafutását is, ezért sokan elpártoltak a zenéje mellől is. Az új Beatrice közönsége (némi érdektelenség után) szinte teljesen lecserélődött.

1992-ben kiadták a "Beatrice Daloskönyv" című kiadványt, melyben megjelentek Waszlavik László versei is. A zenekarba érkezett két ős-Bikinis, Németh Gábor és Vedres József. 1992. október 10-én a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, majd megjelent a "Betiltott Dalok -79". A Mahasz a Beatricének ítélte a :"92 legsikeresebb rockzenekara" díjat.

Az újraalakult Beatrice 1993-ban: Nagy Feró (ének); Zselencz László (basszusgitár); Németh Gábor (dob); Brúger László (gitár); Vedres József (gitár). Itt kell megjegyezni, hogy a Beatrice-nek is mint minden zenekarnak voltak Road-jai, azaz technikusai. A Simn testvérek. Ők voltak azok, akik a zenekart teljes mértékben magukénak tekintették, és mindent megtettek szívvel lélekkel a zenekar előrevitelének érdekében.

Az Új Beatrice (1994-)

A kilencvenes évek derekán a teljes együttes lecserélődött Nagy Feró körül. A régi veterán zenészek helyére fiatal rockerek kerültek, csak Nagy Feró maradt a régiek közül. Az Új Beatrice kezdeti felállása: Nagy Feró (ének); Brúger László (gitár); Nagy Zoltán (dob); Heffner Attila (basszusgitár); Waszlavik László (billentyű). Heffner Attila néhány hónap után átadta helyét az Akcióegységből érkező Laczik Fecónak. 1995?ben a távozót Brúger László követte, helyét két új gitáros foglalta el: Péter Zsolt és Székely Károly (Phobia, Harlem Rock). 1996-ban megjelenik az Új Beatrice "Ki viszi át ...?" című albuma, Nagy Zoltán elhagyta az együttest, őt Fülöp Istvánnal pótolták.

1998-ban megjelent VHS-en a "Magyar Vagyok" című koncertfilm. Ebben az évben szeptember 4-én 20 éves jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban, a koncert dupla CD-n is napvilágot lát. 1999 júliusában jelent meg a "Vakaroma" című lemez. Az év során újra kiadták az "Ez volt a XX. Század" című sorozatban néhány régebbi albumukat. 2002-ben Fülöp István távozott, Hirleman Bertalan érkezett, miközben megjelent Nagy Feró szólólemeze "Európai Show Illúzió" címmel. Egy évre rá Székely Károly és Péter Zsolt is elhagyta az együttest.

Az Új Beatrice felállása 2003 óta: Nagy Feró (ének); Laczik Fecó (basszusgitár); Hirleman Bertalan (dob); Vedres József (gitár); Magasvári Viktor (gitár). 2005-ben Nagy Feró könyvet jelentet meg, amely az 1978-1983-as időszakról szól.

Forrás: Ivor Szaniszló, szöveg: port.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Jackie Orszáczky (2018)

2018-05-25 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Jack White - Boarding House Reach (2018)
A 42 éves, Detroit-i születésű John Anthony Gillis, művésznevén Jack White a 1997-2011 között forradalminak számító White Stripes garázs-duó miatt mindenkinek ismerős

Tovább...
The Dead Daisies - Burn it Down (2018)
A 2012-ben alakult ausztrál-amerikai Dead Daisies - a folyamatos tagcseréje közben - mára az egyik legjobb XXI. századi hard rock zenekar lett. 2016-ban

Tovább...
Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Koncertek 2018. május 25. és 2018. június 10. között: