×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 SUBSCRIBE - Stuck Progress To Moon (2007. Edge Records) 

Megjelent: 2008. január 15. kedd 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

Nem tegnap volt, amikor a Subscribe kiadta bemutatkozó albumát, a 2004-es Sanity Has Left The Building korongot, amelyen a srácok mesterien keverték a groovy témákat a hardcore, a jazz, a reggae és a metal jellegzetes stílusjegyeivel. Hozzám jó egy évvel később jutott csak el a zenekar híre, akkor dobtam egy óriási hátast a zenéjüktől. Az azóta eltelt időben a banda meghódította a pesti rock klubok közönségét, és az egyik legjobb koncertbandává nőtték ki magukat, jó ideje teltházak előtt játszanak itthon. Ennek köszönhetően rengetegen várták már, hogy mikor rukkol ki a csapat a második Subscribe albummal, aminek végre eljött az ideje.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az első Subscribe lemezen imádom azt a kiszámíthatatlanságot, hogy bármikor jöhet egy éles váltás, amivel teljesen megborítják egy dal addigi hangulatát, és szerencsére a Stuck Progress To Moon album dalaiban is benne van ez a dicséretes törekvés. Viszont most nincsenek olyan egész nótás lazulások, mint az Instrument-all vagy a Bahama Beach Coctail volt a debüt albumon, kivéve a lemezt nyitó rövid Parting Portentous intrót. A bevezetőt két pörgős nóta követi. Bár a dallamos refrén időnként megtöri a The Devil Takes The Hindmost mindent elsöprő lendületét, attól még rendesen odavág. A végén a finom zongorajáték pedig már a funky-témákkal sem fukarkodó Kiss And Kill Your Boyfriend-be vezet át. Persze a zúzdákról sem feledkeznek meg a srácok.

A lemez kulcsa, azt gondolom, a Delirium I: Blue Mescalin és II: The Tremens valamint a The Weight Of Oneness dalok alkotta trilógia, mely egy komoly trip hatására született. Aki azt a zeneiséget magába tudja fogadni, amit ez a daltrió közel negyedórában nyújt, aki meg tudja emészteni ezt a lüktetést, annak nyert ügye van a lemezzel. Ha valamit progresszívnek lehet nevezni ma Magyarországon, akkor ez itt tutira az!!!

A Delirium első része brutál kemény riffekkel nyit, aztán jön a két énekes (Csongor Bálint és Tilk Máté) és olyan zseniális dolgokat pakolnak a dalba, hogy ilyet még nyugati bandáknál sem lehet hallani. Váltott énektémák, több szólamban és többféle stílusban is akár. Kétségtelenül a Subscribe egyik nagy erőssége, hogy két ilyen kiváló torok van a bandában, akik bármit el tudnak énekelni, legyen szó a legbrutálisabb hardcore üvöltésekről, vagy a legfinomabb dallamokról.Népzenei elemek egészen eddig még nem bukkantak fel a Subscribe muzsikájában, de a Delirium II rögtön egy magyar népdal (vagy műdal?) részlettel indít egy ifjú hölgy hangján megszólalva. Később a dal vége felé Csongor Bálint is megismétli az éneket már rockosabb felfogásban, és így már nem érzem annyira idegennek. A Delirium II-ben amúgy finom jazzes megoldások simogatják az ember fülét. Könnyű lebegés, könnyű ölelés, ami a dal közepén hirtelen beteg dühöngésbe csap át.

A Delirium dalokat levezető The Weight Of Oneness semmi negatív kisugárzással nem bír. Nyugodt, csöndes, elmélkedős, bár a refrén emellett azért elég energikus. Úgy tűnik még ezekbe a party-arcokba is szorult némi szentimentális érzelgősség. :)

A matekos kezdésű Journey a megadallamos, szirupos énektémákkal cáfolja meg a várakozásaimat. A Useher Friendly nem csak a címében poénos, és jazzrockos lazasága is imádnivaló. Egyik nagy kedvencem máris! A Parable mesemondós kezdése is ott van a szeren, a dal meg jófajta technikás metalcore. De a csúcspont számomra a Roll & Rock, amiben minden benne van, amiért szeretni lehet a Subscribe-ot. Végtelenül húzós riffek, őrületes énektémák, váratlan ötletek. Az a basszuskiállás, aztán a fejedet leüvöltő kórus és a fogós refrén, majd a rákövetkező reggae-betét együtt minden pénzt megér!!! A dal fináléjától meg aztán végképp eldurran az ember. :)

Gondolnátok, hogy egy szójátékból akár egy komplett nóta is kinőheti magát? Pedig de! A lemezt záró The Humidor-ban egy bika szabadul be a gyógyszertárba ("Fekete bikapata kopog a patika pepita kövén."), és rendezi át a terepet kissé. Ehhez persze jó kis zúzós és komplex zenei körítést produkál a banda. Remek levezetés!

A friss dalok mellett másképp is kedveskedik a rajongóknak a Subscribe. A dualdisc formátumú korong dvd-oldalára a tavalyi A38-as buli videója került fel, és igazán élvezetes a két gitáros, Reich Tamás és Horváth Attila által szerkesztett és producelt cucc. A hang és a képminőség teljesen oké, a vágás pedig profi. Abszolút átjön, hogy miről szól a Subscribe. A programba 4 új dal is befért, sőt kapunk egy nyálas Paul Anka feldolgozást is az ötvenes évekből. Akik szerencsétlenségükre eddig még nem tapasztalták meg élőben a bandát, itt most 70 percen át élvezhetik a srácok energikus előadásmódját. Kár lenne kihagyni! Január 18-án pedig élőben megismételhető a testedzés a Hajón! :)

Remélem, sikerülnek a srácok tervei, és fel tudják hívni magukra a figyelmet külföldön is, és találnak maguknak egy ütőképes kiadót a nyugati féltekén, mert megérdemelnék.


subscribe.hu
myspace.com/subscribe
rovat lapozó


Még, még, még...ary írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Yes - Drama (1980)
Ezen a héten a '68-ban, Londonban indult Yes tizedik lemezét, a '80-as Drama-t fogom részletesebben kielemezni! A csapat a '78-as Tormato után kettészakadt. Jon Anderson és Rick Wakeman a bemutató turnét

Tovább...
Three Days Grace - Outsider (2018)
A kanadai Norwood-ban, 1992–'95 között Groundswell-ként, '97-óta Three Days Grace néven dolgozó alternatív rockhoz - Linkin Park-szerű - nu metált keverő

Tovább...
Koncertek 2018. június 22. és 2018. július 08. között:

Klipmánia