×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Motörhead - Stone Deaf Forever! (2003, boxset) 

Megjelent: 2003. november 05. szerda 04:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 

Forrás: MetalNews

A jó öreg Lemmy bátyó és a világ legzajosabb rock 'n' roll csapata, a Motörhead 1975-óta járja a világot és készít lemezeket. A Stone Deaf Forever! egy öt cd-ből álló gyűjteményes válogatás, mely a közel harminc éves pályafutás legjobb pillanatait tartalmazza nem kevés ritkasággal megpakolva.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Egy ilyen hatalmas művelet kapcsán szokás különböző számadatokkal dobálózni, hát nézzük. Az 5 cd-n 99 dal sorakozik, amiből 19 szám különböző stúdiós és élő rádiófelvételek kapcsán került rögzítésre, és ebben a formában sehol máshol nem szerepeltek még. A dalok időrendben követik egymást, kezdve a Hawkwind (Lemmy korábbi zenekara) Motörhead című nótájával, ami a csapatból kirúgott Lemmy új bandájának adott nevet. Ez a verzió sokban különbözik a későbbi, '77-es debütáló lemezen hallható végleges változattól, kicsit hippi hangulatú az előadásmód, még hegedülnek is benne.

Az első korong az indulástól az első sikerszéria csúcsáig, az 1980-as Ace Of Spades albumig tartó utat mutatja be. A híres-hírhedt trió (Lemmy’ Kilminster ének/basszusgitár, Fast Eddie Clarke gitár, Philty Taylor dob) komolyan megrengette a világot gyors, kemény, egyszerre punkos és metalos rockzenéjével. A klasszikusok mellett jó néhány ritkaság is felbukkan az egyes lemezen. Ezek a dalok főleg a nagylemezen megjelenteknél korábban készült felvételek, mint a Leavin' Here - White Line Fever kislemez, az Over The Top b-oldal, vagy a Radio One műsorában, 1978 rögzített 4 nóta.

A következő periódus 1980-'86. A csapatban nagy volt a jövés-menés akkoriban. Az 1982-es Iron Fist lemez után kiszállt Clarke, helyére Brian "Robbo" Robertson érkezett, az egykori Thin Lizzy gitáros, és vele készült el az Another Perfect Day album. A megjelenés után Lemmy magára maradt, de kesergés helyett inkább új tagokat toborzott: Wurzel és Phil Campbell gitárosok és Peter Gill (ex-Saxon) dobos.

A kettes korongon is kapunk néhány extrát. '80-ból és '86-ból összesen hét BBC felvételt, köztük az Orgasmatron spoken word, azaz zene nélkül elszavalt verzióját, aztán a No Remorse válogatáshoz köthető Under The Knife lassú változatát, de a legjobb a Please Don't Touch nóta, amit a Motörhead és az egykori csajbanda, a Girlschool közösen nyom el.

A harmadik rész kilenc évet fog át, az 1987-es Rock 'N' Roll anyagtól (ezzel a lemezzel ismertem és szerettem meg annak idején a Motörheadet) az Overnight Sensationig. Ebben az időben érkezett a bandába az ex-King Diamond csodadobos Mikkey Dee, akivel a Motörhead történetének legstabilabb felállása alakult ki.

Az érdekességek: a Rock 'N' Roll lemezről annak idején lemaradt, kislemezre szorult Just Cos You Got The Power nóta, a szaxofonnal, zongorával bulizó Black Leather Jacket roki tévés hangfelvétele és a Hellraiser 3 filmhez íródott Hell On Earth.

1996-tól az eddigi utolsó Hammered lemezig válogat a negyedik cd. Az erre az időszakra eső négy stúdiólemez legjobbjain túl az Orgasmatron 2000-es verziója és a Shoot 'Em Down című Twisted Sister feldolgozás kapott helyet. Hogy akkor mi maradt az utolsó korongra?

Természetesen a Motörhead nem kevésbé legendás koncertlemezeinek java. Nem csak a klasszikus No Sleep lemezekről, hanem mindenféle bootlegekről, rádiós koncertközvetítésekből összegyűjtött élő felvételek teszik ki a 74 perces játékidőt.

Monumentális maga a zenei válogatás is (mindegyik lemez csontra meg van pakolva), de egy hasonló igényességgel és részletességgel készült biográfia is része a doboznak tele jobbnál jobb, szinte sohasem publikált fotókkal és mindenre kiterjedő információhalmazzal.

Külön jó pont, hogy a szerző Mick Wall (híres brit rockújságíró) a zenekar tagjait is folyamatosan beszélteti. Az ilyen jellegű kiadványoknál szoktam azt mondani, hogy fanatikusoknak és kezdőknek egyaránt kötelező. Azért érdemes beosztani, hiszen közel 6 és fél óra muzsikáról van szó.

imotorhead.com

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Motörhead - Bastards (1993)

2018-03-10 12:05:00

kép

Motörhead - March ör Die (1992)

2018-01-09 00:05:00

kép

Motörhead - 1916 (1991)

2017-11-27 12:05:00ary írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia